M = Cuplu (Nm)
n = Viteza (rot/min)
i = Raport de reductie
F = Sarcina (N)
m = Greutate (kg)
f.s. = Factor de serviciu
1 = Arbore de intrare
2 = Arbore de iesire
r = Radial
a = Axial
s = Static
d = Dinamic
max = Maxim
min = Minim
ATEX 94/9/CE : 2GD T4 , 3GD T4

Parametrii care trebuie luati tn considerare pentru a selecta cel mai adecvat factor de serviciu corect includ:
– tipul de sarcina a utilajului operat: A – B – C
– lungimea intervalului de timp de operare zilnica: ore/zi (s)
– frecventa de pornire: porniri/ora (*)
SARCINA:t
A – uniforma fa t 0,3
B – socuri moderate fa t 3
C – socuri puternice fa t 10
fa = Je/Jm
– Je (kgm2) moment de inertie externa redusa la arborele de transmisie
– Jm (kgm2) moment de inertie a motorului
Daca fa > 10 apelati Serviciul nostru tehnic.
A – Alimentatoarele elicoidale pentru materiale usoare, ventilatoare, linii de asamblare, benzile transportoare pentru materiale usoare, mixere mici, elevatoare, utilaje de curatare, masini de umplere, de control.
B – Dispozitive de infaturare, alimentatoare pentru masini de prelucrare a lemnului, ascensoare de marfa, egalizatoare, masini de filetat, mixere medii, benzi transportoare pentru materiale grele, vinciuri, usi glisante, screpere de fertilizator, masini de ambalat, malaxoare de beton, mecanisme de macara, cutite de frezare, masini de pliat, pompe de angrenare.
C – Mixere pentru materii grele, foarfeci, prese, centrifugi, suporturi rotative, vinciuri si ascensoare pentru materii grele, strunguri de polizat, concasoare de piatra, elevatoare cu cupa, masini de forat, concasoare, prese cu excentric, masini de pliat, placi turnante, tambure de curatat piese turnate, vibratoare, defibratoare.

B – Verificati aplicatia si/sau apelati serviciul nostru tehnic
Performanta specificata in catalog corespunde pozitiei de montare B3 sau unei pozitii similare si anume atunci cand prima etapa nu este scufundata complet in ulei. Pentru alte pozitii de montare si/sau anumite viteze de intrare specifice, consultati tabelele care evidentiaza diferitele situatii critice pentru fiecare dimensiune a reductorului cu roti dintate.
De asemenea, trebuie luate in considerare si evaluate cu atentie urmatoarele aplicatii, apeland serviciul nostru de asistenta tehnica:
– Pentru a evita utilizarea pe post de multiplicator.
– Utilizarea in servicii care pot fi periculoase pentru oameni in cazul defectarii reductorului cu roti dintate.
– Aplicatii cu inertie deosebit de mare.
– Utilizarea pe post de vinci de ridicare.
– Aplicatii cu sarcina dinamica mare asupra reductorului cu roti dintate.
– In locurile cu T° sub -5°C sau peste 40°C.
– Utilizarea în medii agresive d.p.d.v. chimic.
– Utilizarea într-un mediu sarat.
– Pozitiile de montare care nu sunt prevazute in catalog.
– Utilizarea in medii radioactive.
– Utilizarea la presiuni diferite de presiunea atmosferica.
Evitati aplicatiile care necesita imersia, fie ea si partiala, a reductorului.
Cuplul maxim (*) pe care il poate suporta reductorul nu trebuie sa depaseasca de doua ori valoarea cuplului nominal (f.s.=1) specificat în tabelele de performanta.
(*) destinat suprasarcinilor momentane cauzate de pornirea la sarcina maxima, franare, socuri sau alte cauze, în special cele dinamice.
Cu serviciul S3, cuplul transmis poate fi crescut în functie de raport, viteza de intrare si durata aplicatiei, in acest caz, contactati serviciul nostru tehnic.
– Verificati directia de rotatie corecta a arborelui de iesire al reductorului cu roti dintate inainte de a monta unitatea in masina.
– In cazul unor perioade de depozitare indelungate (4/6 luni), daca garnitura de ulei nu este scufundata in lubrifiant in interiorul unitatii, aceasta trebuie inlocuita deoarece cauciucul se poate lipi de arbore sau este posibil sa isi fi pierdut elasticitatea de care are nevoie pentru a functiona corespunzator.
– Pe cat posibil, protejati reductorul cu roti dintate impotriva radiatiilor solare si a intemperiilor.
– Asigurati-va ca motorul se raceste corect, asigurand o buna trecere a aerului de pe partea ventilatorului.
– In cazul unor temperaturi atmosferice < -5°C sau > +40°C, apelati Serviciul tehnic.
– Diferitele piese (roti de curea, roti dintate, cuplaje, arbori, etc.) trebuie montate pe arborii solizi sau tubulari cu ajutorul orificiilor speciale filetate sau cu alte sisteme care asigura in orice situatie functionarea corecta fara niciun risc de deteriorare a lagarelor sau a pieselor externe ale unitatilor. Lubrifiati suprafetele care intra in contact pentru a evita blocarea sau oxidarea.
– În mod clar, vopseaua nu are ce cauta sub piesele din cauciuc si orificiile busoanelor de aerisire, daca este cazul.
– În cazul unitatilor prevazute cu busoane de ulei, inlocuiti busonul inchis utilizat pentru expediere cu busonul de aerisire special.
– Verificati daca nivelul lubrifiantului este corect cu ajutorul indicatorului, daca este cazul.
– Pornirea trebuie realizata treptat, fara a aplica imediat sarcina maxima.
– Atunci cand exista piese, obiecte sau materiale sub unitatea motorului care pot fi deteriorate chiar si de o scurgere de ulei mica, trebuie luate masuri de protectie speciale.
Sarcinile axiale maxim admise sunt 1/5 din valoarea sarcinii radiale date atunci când sunt aplicate în combinatie cu sarcina radiala.
Tabelele referitoare la arborii de iesire furnizeaza valoarea maxim admisa. Aceasta valoare nu trebuie depasita niciodata deoarece ea este corelata cu rezistenta carcasei.
Pot interveni situatii speciale în care sarcina radiala sa fie mai mare decat limitele din catalog. In acest caz, apelati serviciul nostru de asistenta tehnica si comunicati detaliile referitoare la aplicatie: directia sarcinii, directia de rotatie a arborelui, tipul de serviciu.
În cazul arborilor dubli de prelungire cu sarcina radiala aplicata la ambele capete, sarcinile radiale max. admise trebuie definite in conformitate cu conditiile de functionare specifice, in acest caz, apelati serviciul nostru tehnic.
Sarcina radiala asupra arborelui este calculata cu formula urmatoare:
Fre (N) Sarcina radiala rezultata
M (Nm) Cuplu pe arbore
D (mm) Diametrul elementului de transmisie montat pe arbore
Fr (N) Valoarea sarcinii radiale maxim admise
Fr1–Fr2 (vezi tabelele corespunzatoare)
fz = 1,1 pinion de angrenare
1,4 roata de lant
1,7 roata de curea trapezoidala
2,5 roata de curea plata
Atunci cand sarcina radiala rezultanta nu se aplica pe linia centrala a arborelui, trebuie sa ajustati sarcina radiala admisibila Fr1-2 cu formula urmatoare:
a , b = valori date in tabelele de mai jos
x = distanta dintre punctul de aplicare a sarcinii si umarul arborelui
(**Fr2) Valoarea max. admisa a reductorului; verificati valoarea max. admisa din tabelele de performante.
(**Fr1) Valoarea max. admisa a reductorului; verificati valoarea max. admisa din tabelele de performante.

Valorile de mai sus au doar rol informativ si se refera la reductoarele cu roti dintate dotate cu intrare PAM.
Aceste valori se refera la momentul maxim de inertie.
Pentru limitele de operare cu temperaturi sub 0°C, trebuie luate în considerare urmatoarele:
1 Motoarele trebuie sa fie adecvate pentru operare la temperatura atmosferica vizata.
2 Puterea motorului electric trebuie sa fie adecvata pentru a depasi cuplurile de pornire mai mari necesare.
3 În cazul reductoarelor cu roti dintate din fonta, fiti atenti la sarcinile de impact deoarece fonta poate avea probleme de fragilitate la temperaturi sub -15°C.
4 În timpul fazelor initiale de operare, pot interveni probleme legate de lubrifiere din cauza nivelului ridicat de vâscozitate a uleiului, astfel ca se recomanda cateva minute de rotatie fara sarcina.
Uleiul trebuie schimbat dupa aproximativ 10.000 de ore. Aceasta perioada depinde de tipul de serviciu si de mediul de operare a reductorului cu roti dintate. În cazul unitatilor prevazute cu busoane de ulei, lubrifierea este permanenta, astfel ca nu sunt necesare lucrari de întretinere.
– Livrare standard
– Specificatii pentru lubrifiantii recomandati de Motovario S.p.A.
– Cantitatea de ulei în litri ~
Cantitatile de lubrifiant au doar rol informativ. Pentru o umplere corecta, verificati întotdeauna fereastra de vizitare sau joja de nivel dupa livrare. Diferentele de nivel de ulei pot fi cauzate de tolerantele de constructie dar si de pozitia de montare sau de schema de asamblare a clientului. În consecinta, este foarte important pentru client sa verifice nivelul de ulei si, daca este cazul, sa completeze cantitatea necesara.
Dimensiunile de reductor cu roti dintate 025 – 030 – 040 – 050 – 063 – 075 – 090 – 105 sunt livrate lubrifiate complet pe viata, cu ulei sintetic, AGIP TELIUM VSF. Se pot monta în orice pozitie prevazuta in catalog, cu exceptia NMRV 090 – 105 si NRV 075-090-105 pentru care trebuie sa specificati pozitia de montare.
Dimensiunile de reductor cu roti dintate 110 – 130 si 150 sunt livrate lubrifiate complet pe viata, cu ulei mineral, AGIP BLASIA 460.
Pentru dimensiunile 110 – 130 si 150, trebuie sa specificati pozitia, în caz contrar, reductoarele cu roti dintate sunt livrate cu o cantitate de ulei adecvata pentru pozitia B3.
Doar unitatile reductoare 110 – 130 si 150 sunt dotate cu buson de aerisire, de nivel si de scurgere a uleiului. Dupa instalare, trebuie sa înlocuiti busonul închis utilizat pentru transport cu un buson de aerisire livrat împreuna cu unitatea.
Modulele elicoidale de etaj intermediar sunt livrate împreuna cu un lubrifiant pe viata, ulei sintetic, AGIP TELIUM VSF si, pot fi astfel montate în orice pozitie.
Lubrifierea este separata de cea a reductoarelor melcate.
Carcase din aliaj de aluminiu turnat pentru rotile dintate
Materialele turnate sunt supuse urmatoarelor operatii de curatare de suprafata:
– Debavurare cu ajutorul unui sistem de forfecare actionat mecanic
– Prelucrare cu alice metalice de precizie
– Vopsire
– Spalare si pasivizare
Carcase din fonta de culoare gri pentru roti dintate
– Materialele turnate sunt întotdeauna vopsite
N.B. NMRV025 nu se vopseste niciodata
Specificatii pentru vopsea:
Descriere
– epoxi-poliester albastru coaja de portocala RAL 5010
– Pulberi care se întaresc la cald pe baza de rasina de poliester, modificate cu rasini epoxidice.
Proprietati mecanice
– Testele efectuate pe pelicule albe degresate Unichim (grosimea peliculei: 60 microni) sunt conforme cu urmatoarele specificatii: aderenta (ISO2409), schema Erichsen (ISO152), soc invers (DIN53158), mandrina conica (DIN53151), duritate (ASTM D3363/74).
Rezistenta la caldura
– 24 ORE LA 150°C.
Rezistenta la coroziune
– ceata salina ASTM B 117/97 între 100 si 500 de ore în functie de tratamentul preliminar al suportului.
(*) Cheie profil mic prevazuta de Motovario
PC+NMRV – Predispozitie
(P) Doar la cerere
Ireversibilitate dinamica
Ireversibilitatea dinamica se obtine atunci când arborele de iesire se opreste instantaneu atunci când transmisia nu se mai realizeaza prin arborele melcat. Aceasta stare necesita o eficienta dinamica de d < 0.5
Ireversibilitate statica
Ireversibilitatea statica se obtine atunci cand, in timp ce reductorul cu roti dintate stationeaza, aplicarea unei sarcini pe arborele de iesire nu pune arborele melcat în miscare.
Aceasta stare necesita o eficienta statica de s < 0.5 N.B.: Vibratiile si socurile pot afecta ireversibilitatea unui reductor cu roti dintate.
reversibilitate dinamic?
0.5 ÷ 0.6
reversibilitate dinamic? sc?zut?
0.4 ÷ 0.5
ireversibilitate dinamic? bun?
< 0.4 ireversibilitate dinamic? ?s reversibilitate static? > 0.55
reversibilitate static?
0.5 ÷ 0.55
reversibilitate static? sc?zut?
< 0.5
ireversibilitate static?
– Tabelul prezinta clasele de ireversibilitate aproximative.
– Starea de ireversibilitate a reductoarelor cu roti dintate combinate este data de unitatile cu eficienta cea mai scazuta.

– Curba elicoidala este pe partea dreapta.
Date referitoare la angrenare
Montarea modulului elicoidal de etaj intermediar pe reductorul cu roti dintate principal se realizeaza la fel de usor ca si în cazul oricarui motor de tip B14.
Unitatea de etaj intermediar nu se poate utiliza separat ci doar împreuna cu un alt reductor cu roti dintate.
Materiale
Carcasa din aliaj de aluminiu. Roti dintate în carcasa din otel calit, revenit 20MnCr5 (UNI7846).
a) Curatati bine axul motorului electric.
b) Demontati pana motorului din lagar.
c) Montati bucsa (1) pe arborele de antrenare dupa cum se arata în schema, utilizând garnitura de etansare pentru lichide (7). Pentru a simplifica lucrurile, puteti încalzi bucsa la aproximativ 70/80°C.
d) Montati noua pana (3) în locul celei demontate în prealabil.
e) Montati pinionul (4) luând aceleasi masuri de precautie descrise la punctul (c).
f ) Montati saiba (5) si strângeti-o cu surubul (6).
g) Demontati capacul de cauciuc montat pe lagarul garniturii de ulei, cu mare atentie, deoarece unitatea de etaj intermediar este deja plina cu lubrifiant.
h) Montati garnitura de ulei (2) si apoi ansamblul motorului, având grija sa nu deteriorati marginea garniturii de ulei.
N.B. Pentru o functionare corecta, fara vibratii sau zgomot, se recomanda utilizarea motoarelor MOTOVARIO.

– Pozitia primului reductor fata de cel de-al 2-lea reductor cu roti dintate depinde de versiune.
– Pozitia de montare specificata se refera la al doilea reductor cu roti dintate.
– Daca nu se specifica contrariul în momentul plasarii comenzii, grupurile de combinatie sunt furnizate în versiunea BS2.

– Daca nu se specifica contrariul, pozitiile standard sunt BS/B3.
– N.B.: Atunci când plasati comanda, va rugam sa precizati întotdeauna executia si pozitia de montare.

– În cazul NMRV 030-075, pozitia de montare este U si este valabila pentru pozitiile B3-B6-B7-B8-V5-V6.
– În cazul NMRV 090-105, pozitia de montare B3 este valabila si pentru B6-B7-B8. Pozitiile de montare V5 si V6 trebuie specificate.
– În cazul NMRV 110-150, trebuie specificate pozitiile de montare B3-B6-B7-B8-V5-V6.